Fainarea cucurbitaceelor

31.01.2018

Boala este raspandita in toate tarile cultivatoare si produce pagube insemnate, datorita uscarii rapide a frunzelor.

Simptome: Boala se manifesta pe organele aeriene (tulpini, frunze, fructe in toate stadiile de dezvoltare). Pe suprafata organelor atacate apare un miceliu alb, fainos, sub forma unor pasle mai mult sau mai putin extinse. Pe limbul frunzelor, petele se pot uni si acopera suprafete mari de limb care, in scurt timp se usuca. Sub acest miceliu tesuturile se ingalbenesc si se brunifica.
In conditii de seceta atmosferica, atacul se extinde pe cozile frunzelor, pe tulpini si chiar pe fructe. Conditiile optime de instalare si evolutie ale ciupercii sunt temperatura de 15-21°C si umiditate ridicata.

 


Agentul patogen: Sphaerotheca fuliginea, ciuperca se raspandeste in timpul vegetatiei prin sporii purtati de vant, apa sau insecte. Cele mai frecvent infectate sunt frunzele mature, in timp ce cele abia formate sunt mai rezistente.
Frunctificatiile de rezistenta au aspectul unor puncte mici, negre, sunt formate pe frunze si asigura transmiterea ciupercilor pana in anul urmator.
Prevenire si combatere: Se recomanda rotatia culturilor, adunarea si distrugerea resturilor vegetale, cultivarea de hibrizi si soiuri rezistente.
In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea fungicidelor Bravo (1.5-2 l/ha), Bumper 250 EC (0.15 l/ha), Kumulus DF (0.4%), Orius 25 EW (0.05%), Ortiva (0.75 l/ha), Shavit F 72 WP (2 kg/ha), Thiovit Jet (3-4 kg/ha), Topas (0.025%).

Condiții favorabile de infecție

Făinarea este favorizată de vremea uscată, cu temperaturi peste 26° C. Spre deosebire de mană şi bacterioză, atacul de făinare este frânat de prezenţa picăturilor de apă pe organele plantei.

Combatere chimică
  • Topas 100 EC

  • Ortiva 250 SC

  • Score 250 EC

  • Bravo 500 SC

  • Cabrio Top